Ahad, 10 Januari 2016

Cuaca Panas Boleh Kena Strok

Apa Itu Strok Haba Dan Cara Pencegahannya Malaysia mengalami pemanasan global atau fenomena ekuinoks dua kali setiap tahun pada bulan Mac dan September. Pada ketika itu matahari akan berada tepat di atas garisan Khatulistiwa dengan suhu paling panas terutama pada pukul 12 tengah hari sehingga 3 petang. Rentetan dari keadaan suhu yang tinggi, kita boleh terdedah pada strok haba atau ‘heat stroke’ iaitu paras suhu badan meningkat melebihi 40.5 darjah Celsius. Suhu badan individu yang normal ialah 37 darjah Celcius. Apabila kepanasan dirasai badan, kita akan alami proses berpeluh bagi menyejukkan badan kita. Ia adalah satu proses yang normal tetapi jika berterusan ia akan menyebabkan kandungan air dalam badan berkurangan yang sekaligus akan berpotensi menyebabkan dehidrasi, sawan, kekeliruan, kerosakan otak dan organ dalam badan, koma dan seterusnya kematian. Strok haba ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dan juga haiwan peliharaan. Hipertermia ialah keadaan seseorang mengalami penyakit yang dikaitkan dengan kepanasan. Risiko hipertermia lebih tinggi buat warga tua, pesakit diabetes, orang obese dan pesakit yang menghidap hipertiroidisme. Maka, penting untuk ambil tahu tanda-tanda awal strok haba, cara rawat mangsa strok haba dan cara pencegahan strok haba. Tanda awal strok haba: Sakit kepala berdenyut Mual Kurang berpeluh walaupun dalam suhu panas Denyutan nadi yang pantas Otot lemah dan kejang Muntah/rasa hendak muntah Kulit kering dan kemerahan Sawan Pitam Tangan dan kaki menjadi sejuk Cara rawat mangsa strok haba: Rawatan harus dilakukan dalam masa 45 minit selepas mengalami strok haba Keutamaan rawatan ialah menurunkan suhu badan mangsa Bawa mangsa ke tempat teduh, atau Bawa mangsa ke bilik yang sejuk/berhawa dingin, atau Mangsa ditempatkan di bawah kipas Lap anggota badan mangsa menggunakan tuala basah, atau Rendam mangsa di dalam kolam air Mangsa tidak boleh diberi minuman langsung. Hanya melalui ‘intravenous drip.’Bawa ke klinik atau hospital berdekatan Cara pencegahan strok haba: Elakkan aktiviti riadah yang terdedah kepada cuaca panas Minum air dalam kuantiti banyak atau minima 2.5 liter sehari Pakai pakaian yang diperbuat dari 100% kapas kerana bahan itu membenarkan penyejatan peluh yang maksimum Pakai topi dari bahan kapas kerana lebih 40% daripada kehilangan haba berlaku di bahagian kepala Elakkan berjalan atau lakukan aktiviti di atas permukaan panas seperti simen dan bitumen

5 ulasan:

 1. Assalamualaikum tn...saya zakaria dari mersing johor
  Saya ingin berkecimpung dalam penternakan ayam kg
  Jika tn sudi saya ingin bertanya
  1..Alamat ladang ternakan tuan
  2. No tel
  3. Email dan FB jika ada
  4. Koordinat gps ladang tuan

  BalasPadam
 2. Sekira tn sudi...bolehlah emailkan kepada saya tn shamellamanjung@gmail.com

  Terima kasih tn

  BalasPadam
 3. Sekira tn sudi...bolehlah emailkan kepada saya tn shamellamanjung@gmail.com

  Terima kasih tn

  BalasPadam
 4. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
  Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

  Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

  BalasPadam
 5. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

  pengkhususan Syarikat.
  1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
  2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

  BalasPadam

Loading...